MO*town; vernieuwing in Sloterdijk Centrum

Groen, duurzaam en veel ruimte voor eigen initiatief: dat is MO*town Sloterdijk. Een nieuw stukje Amsterdam, waar je als bewoner je eigen stempel op kunt drukken. Een groot deel van het nieuwbouwproject is gerealiseerd in mede-opdrachtgeverschap –hiernaar verwijzen dan ook de letters MO in de naam MO*town. Het nieuwste woongebouw Track 8 is al ontworpen en ontwikkeld door de architect en projectontwikkelaar. In dit bijzondere gebouw, met 94 appartementen, staat ontmoeten centraal. Je komt elkaar tegen, kent elkaar en zegt gedag, net als in een wijkje.

Fantastische locatie

MO*town verrijst in Sloterdijk Centrum, op loopafstand van NS-station Sloterdijk. Dit gebied in Amsterdam West ondergaat een enorme transformatie naar een groene, bruisende stadswijk. Een gemengd woon- en werkgebied op bovendien een gewéldige plek; een knooppunt van openbaar vervoer, de ring A10 naast de deur en op fietsafstand van de binnenstad. MO*town is een van de eerste pioniersprojecten van de vernieuwde stadswijk Sloterdijk, waar in totaal zo’n 1.500 woningen worden gebouwd. Het is een groen en duurzaam project met stoere, uitnodigende woonblokken met uiteenlopende woningen én voorzieningen.

image alt

MO: Mede-Opdrachtgeverschap

In 2 van de 3 woongebouwen van nieuwbouwproject MO*town konden bewoners als mede-opdrachtgever zelf mee bedenken en bepalen hoe zij gaan wonen. Mede-opdrachtgeverschap is een bijzonder proces waarbij toekomstige bewoners niet alleen veel invloed hebben op het ontwerp van hun eigen woning, maar ook meedenken over collectieve ruimtes, de gevel, het energieconcept, de kosten en de routing naar de woningen. Het MO-traject is inmiddels afgerond en Track 6, het gebouw met 41 koopappartementen, is volledig uitverkocht. 

image alt

Track 8: ‘People attract People’

‘Waar mensen zijn, komen mensen. Ze willen zien en ontmoeten, soms toevallig, soms bewust’. Elkaar zien en ontmoeten is het thema achter Track 8; het 3e woongebouw in MO*town. Een stoer en uitnodigend gebouw dat past in de huidige én toekomstige context van Sloterdijk. Geen anoniem gebouw, maar juist het gevoel van een buurtschap. Overal zie je mensen verblijven en kom je elkaar tegen; in het pocketpark, bij de plint en in het gebouw, op het gemeenschappelijke binnenterrein, op de loopbruggen, op de eigen balkons en op het gezamenlijke dakterras. Een zorgvuldig ontworpen route verbindt de verschillende verdiepingen en gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes met elkaar. De gemeenschappelijke ruimtes, open verbindingsbruggen met zicht op de stad en daktuinen nodigen uit tot gebruik en elkaar ontmoeten.

Groen geïntegreerd in robuust

Groen, water, biodiversiteit en duurzaamheid; deze thema’s worden geïntegreerd in de robuustheid van het ontwerp. Met groene terrassen, die vanaf de binnentuin in hoogtes verspringen, sluit het ontwerp perfect aan op de ecologie van het nabijgelegen volkstuinpark De Bretten. Het daklandschap wordt terrasvormig en voorzien van vaste plantenbakken gevuld met een zorgvuldig ontworpen groenplan. Deze groene vallei vormt een ecologisch hart midden in de stad en versterkt het contrast met de levendige, dynamische, stedelijke buitenrand van het woonblok.

image alt

Mix van woningen en voorzieningen

Een nieuwe woonwijk wordt pas leuk als er een goede mix is van wonen en voorzieningen. De plint van Track 8 wordt dan ook een belangrijke katalysator om nieuwe betekenis te geven aan de omgeving. Naast woningen komt hier een gevarieerd programma van werk- en verblijfsfuncties die uitnodigen tot ontmoeten en verbinden; van kleinschalige bedrijvigheid, sport en broedplaatsen, tot horeca en multifunctionele ruimtes voor bijvoorbeeld een culturele invulling. Hier drink je koffie samen met buurtgenoten of collega’s, eet je een goede lunch en spreek je ’s avonds de dag door met je partner of (buurt-)vrienden. Track 8 wordt een plek waar het fijn wonen, werken én verblijven is.

Gevarieerd woonprogramma

Met het oog op de kwaliteit én de toekomstbestendigheid van het gebied is er een gevarieerd woonprogramma ontworpen, gericht op de woningbehoefte van de uiteenlopende huishoudens in Amsterdam die een fijne woning zoeken. Track 8 geeft invulling aan de woonwensen van uiteenlopende huishoudens, levensfasen en woonwensen; van alleenstaanden tot jonge gezinnen met kleine kinderen. Er komen kleine studio’s van 1 of 2 kamers, maar ook XL-appartementen met 3 slaapkamers, 2-laagse woningen waarbij je woont op de ene verdieping en slaapt op de andere en penthouses met geweldig uitzicht over de stad en.

Werken, wonen, sporten en ontspannen Voorzieningen
Lees het laatste nieuws over Mo*Town Nieuws